4H – senaste nytt!

Om Ängsklockans 4H-klubb (4H i Dalarna)

Vi erbjuder barn och ungdomar en meningsfull fritid där de får lära sig det mesta inom självförsörjning och självledarskap med målet att stärka varje individs välmående och framtidstro.

Vi planerar just nu uppbyggandet av en hållbar självförsörjande gård med enkla boenden (utan el) som militärtält, hängmattor, tält, ”tiny houses”, bastu/badtunna, odlingar och djur. Vi vill skapa en gård dit ungdomar kommer för att delta i utvecklingen av gården, få vila och må bra i en naturlig miljö; utan stress, mobiler och datorer.

Genom projektet Nedsläckt – lev utan el har vi inspirerade vi över 300 barn och ungdomar att stärka sina kunskaper inom krisberedskap (se bifogat infoblad nedan, som nådde över 500st); teoretiskt och praktiskt, med fokus på människans 5 grundbehov; mat, vatten, värme, sömn och trygghet.

Vi har gjort en dokumentär – Experiment Nedsläckt hus, där 7 ungdomar från Orsaskolan lever en helg utan el! Se filmen här!

VILL DU SPONSTRA VÅR VERKSAMHET?

Skänk gärna en slant till oss, Ängsklockans Swish-nummer: 1234554861
Pengarna går oavkortat till vår verksamhet för att skapa en meningsfull fritid för våra barn och ungdomar! Följ oss även via FB & 4H I DALARNA – YouTube Ladda ner vårt senaste sponsorblad här!

Nedan kan ni ta del av vår verksamhetsberättelse för 2023!

VI SÖKER SPONSORER OCH VOLENTÄRER

Ladda ner vårt senaste sponsorblad här!

OM OSS I MEDIA UNDER 2023

2023-03-18 Gripande föreläsning av Daniel Mendoza – Siljan News

2023-02-17 Stödet blev startskottet för ny verksamhet – Mora Tidning

2023-07-21 Sommarläger för ungdomar på Ivarsnäs gård – Siljan News

2023-08-16 ”Vi behöver en ny gård” – Siljan News

2023-11-16 Ingen fortsättning för 4H i Ivarsnäs – Siljan News

2023-12-27 4H tilldelas ett tredje stipendium på 70 000 kronor – Siljan News

INFOBLAD OCH ARTIKLAR OM OSS

Vi har uppmärksammats mycket i media, se tex Siljan News ”Man kan leva på groddar och vatten hela livet”

23 juli 2023 – Minnen från sista sommaraktiviteten – dagskollo för alla åldrar – succé!

Är du nyfiken på att se vilka aktiviteter vi hade under sommaren? Ladda ner här (PDF)

22 juli 2023 – Minnen från Dagskollot för alla åldrar- närmare 80st besökare!

20 juli 2023 – Minnen från Dagskollot för ungdomar 13+

18 juli 2023 – Minnen från dagens häng med Ungdomar 13 +

GRATIS BUSS FÖR UNGDOMAR 13+

Bussen går från Orsa station på tisdagen den 11 & 18 juli kl.13.

Masexpressen kommer även att plocka upp ungdomar vid busshållplatserna längst Landsvägen fram mot Skattungbyn.

Bussen går åter kl.16 från Ivarsnäs, tillbaka till Orsa station.

Varmt välkomna att hänga med oss, chilla, laga er egen mat!

Kom och häng och låt kreativiteten flöda! Gör din egen tortillapizza; bada, fiska, spela spel, bygg koja & hinderbana, häng i vårt militärtält, spela innebandy, fotboll, häng i kreativa ladan – boxas, pyssla, läs böcker etc.

Aktiviteterna är gratis för er ungdomar tack vare 4Hs engagemang och bidrag från Orsa kommun  Studiefrämjandet Mitt Orsa Fiskecenter Orsakompassen Orsa Besparingsskog Masexpressen Orsa Kvarn Ab Britt-Marie Jemth Lilla Sällskapet Orsa Ica Orsahallen Ida-Therese Eriksson Mitt O, Bröderna Hamrén, Fritidsbanken, Profiltextil AB

Hälsar Pia&Lasse på 4H i Dalarna

Vid frågor ring Pia, 0720 413 684

16 juli 2023 – Minnen från söndagens DAGSKOLLO – alla åldrar

15 juli 2023 – Minnen från lördagens DAGSKOLLO alla åldrar

11 juli 2023 – Minnen från dagens DAGSKOLLO för UNGDOMAR 13+

11 & 18 juli – SE HIT ALLA UNGDOMAR 13 + GRATIS BUSS, MAT OCH AKTIVITETER

GRATIS BUSS FÖR UNGDOMAR 13+

Bussen går från Orsa station på tisdagen den 11 & 18 juli kl.13.

Masexpressen kommer även att plocka upp ungdomar vid busshållplatserna längst Landsvägen fram mot Skattungbyn.

Bussen går åter kl.16 från Ivarsnäs, tillbaka till Orsa station.

Varmt välkomna att hänga med oss, chilla, laga er egen mat!

Kom och häng och låt kreativiteten flöda! Gör din egen tortillapizza; bada, fiska, spela spel, bygg koja & hinderbana, häng i vårt militärtält, spela innebandy, fotboll, häng i kreativa ladan – boxas, pyssla, läs böcker etc.

Aktiviteterna är gratis för er ungdomar tack vare 4Hs engagemang och bidrag från Orsa kommun  Studiefrämjandet Mitt Orsa Fiskecenter Orsakompassen Orsa Besparingsskog Masexpressen Orsa Kvarn Ab Britt-Marie Jemth Lilla Sällskapet Orsa Ica Orsahallen Ida-Therese Eriksson Mitt O, Bröderna Hamrén, Fritidsbanken, Profiltextil AB

Hälsar Pia&Lasse på 4H i Dalarna

Vid frågor ring Pia, 0720 413 684

19 juni 2023 – SOMMARENS AKTIVITETER (Kreativa caféet och Dagskollo)

Här nedan kan ni ladda ner sommarens aktiviteter med oss på 4H i Dalarna. Notera: GRATIS BUSS från Orsa till Ivarsnäs tisdag 11 och 18 juli riktar sig till ungdomar 13 +. Exakta tider kommer att publiceras inom kort. Håll utkik här på hemsidan eller följ oss på Facebook: 4H i Dalarna

8 maj 2023 – Artikel: Vi vill inspirera ungdomar att komma ut i naturen (Siljan News)

”Vi vill inspirera ungdomarna att komma ut i naturen” – Siljan News

3 maj 2023 – ÖPPET HUS – kreativa 4H-cafét

April 2023 – Vårt senaste infoblad!

17 mars 2023 – Kickoff! Daniel Mendoza föreläser på Röda kvarn i Orsa

Inspirationsföreläsningen med Daniel Mendoza är kickoffen till att ge unga möjligheten att inspireras till att stärka sitt välmående och påverka ert liv i rätt riktning.

Stort tack till stiftelsen Skandia – Idéer för livet som möjliggjort att vi på 4H i Dalarna fått möjlighet att anordna denna minst sagt värdefulla föreläsning med Daniel.

VÅGA!

Alla människor (barn, unga & vuxna) kan ibland må dåligt.  Ibland händer det saker som kan vara tufft att handskas med på egen hand, då är det viktigt att våga söka hjälp. Vi vill med detta infoblad informera och peppa dig att våga söka hjälp om du känner att behovet finns! Vi har samlat ihop information om vart du kan vända dig, oavsett vilket problem du har. Se sida 3 nedan.

OM DANIEL MENDOZA

”Från en uppväxt kantad av mycket grova övergrepp och extremt våld, i och utanför hemmet, till ett liv fyllt med kärlek och godhet. Från att ha varit flykting i olika länder till studier på Handelshögskolan i Stockholm. Från aktiemäklarbord i storbank till att hans debutroman Den Enda nådde 1:a plats på svensk topplisa. Från att ha blivit dömd för grova våldsbrott till att utses till Årets lyckofrämjare i Sverige. Från en idé om att göra gott till skapandet av Good News Magazine som nådde över 200 000 läsare. Från att aldrig vilja ha barn till anpassa hela sitt liv till sina söner och deras uppväxt. Från inget till allt. Daniels föreläsning är unik och så även hans sätt att framföra den. Det handlar om att välja godhet, att välja med omsorg hur man vill vara som människa och sedan i hemmet, på arbetsplatsen, i skolan och i livet agera utifrån det valet. Det handlar om att se problem och utmaningar som möjligheter. Framtidstro, hopp, medveten optimism, godhet och om att vara snäll också betyder att ha tydliga gränser. Det är några av ämnena Daniel berör under sina föreläsningar.”’

OM 4H I DALARNA – VÅR VISION

Vi har påbörjat uppbyggnaden av vår INSPIRATIONSGÅRD där unga får möjlighet att på ett inspirerande sätt stärka sina kunskaper kring hur man kan leva enkelt och hälsosamt. Vi vill ge unga möjligheten till en meningsfull fritid där de får lära sig det mesta inom självförsörjning och självledarskap. Vi vill, tillsammans med barn och unga, skapa en gård dit unga kommer för att få vila och må bra i en naturlig miljö; utan stress, mobiler och datorer. Vi vill bygga upp en hållbar självförsörjande gård med enkla boenden (utan el) som militärtält, hängmattor, tält, ”tiny houses”, bastu/badtunna, djur och odlingar.

Hör gärna av er om ni är intresserade av att veta mer om vårt projekt!

9 november 2022 – Experiment nedsläckt hus : Lev en helg utan el

På sidan 7-9 finner ni artikel om när de 7 elever – Zigge, Daiana, Agnes, David, Jeppe, Micke och Elias från Orsaskolan va med i experimentet: Nedsläckt – lev en helg utan el, i en av Orsa besparingsskogs stugor i Noppikoski. Målet är att det under 2023 kommer att mynna ut i en dokumentär, tack vare Skandias stiftelse Idéer för livet!

Senaste numret av tidningen Jordägaren ute! Läs hela artikeln här: Delägarinformation – Orsa Besparingsskog

7 november 2022 – Bergets fritids i Orsa lär sig laga sin egna 4Healthpizza

Tack vare Skandias stiftelse Idéer för livet har fler barn fått möjlighet att lära sig laga sin egen 4Health-pizza över öppen eld och grodda! Här ser ni feedback och lite bilder från en lyckad dag!

”Både elever och pedagoger hade en superbra eftermiddag där vi fick laga pizza över eld, poppa popcorn och lära oss att grodda. Alla tyckte att pizzorna blev mycket goda och att det var kul att få laga sin helt egna mat. Det gjorde de hela ännu godare. Det var kul att ungdomsledarna ville leka med barnen och att de var så väldigt engagerade i gruppen. Pia var väldigt duktig på att fånga ett intresse hos barnen och fick dom att bli nyfikna på vad som skulle hända. Några tyckte att genomgången tog lite för lång tid men att de annars var toppen.

Alla barn var mycket nöjda efter dagen och tyckte att det hade varit superkul. Alla berättade glatt för sina föräldrar om vad de hade gjort med er. Vi hoppas att detta har väckt ett större intresse för ett hållbart uteliv. Vi är väldigt tacksamma för att ni tog er tiden att komma hit och göra detta med oss.” / Bergets fritids, Orsa kommun

8 september 2022 – FRAMTIDEN STÅR SKRIVET I STJÄRNORNA!

Med detta inlägg vill vi personligen tacka alla som bidragit till att vi kunnat genomföra uppstarten av 4H i Dalarna 🙂 Allt började med att vi tilldelades visionspengen av Orsa kommun nov 2021 vilket vi använde till att utbilda närmare 250 barn och ungdomar i kommunen under april/maj/juni. Vi kunde sedan fortsätta vår verksamhet tack vare bidrag från Skandias stiftelse Idéer för livet som bidragit till att vi påbörjat skapandet av dokumentären Experiment Nedsläckt hus – Lev en helg utan el där 7 ungdomar levde utan el en helg i somras (dokumentären planeras lanseras 2022/2023). Därtill fick vi bidrag från Stiftelsen Solgläntan som möjliggjorde att vi kostnadsfritt kunde erbjuda matlagningskurser/kolloverksamhet till barn och ungdomar under sommaren på Ivarsnäs. Vi hade över 300 besökare under en dryg månad, vilket vi är otroligt stolta över!

All feedback vi fått under sommaren värmer våra hjärtan!

Nedan ser ni lista på företag/stiftelser/organisationer/privatpersoner som vi vill ge ett extra STORT TACK till – utan er hade vi aldrig kunnat åstadkomma det vi lyckats med fram till nu 🙂

Privatpersoner (bidrag och stöd):

Jörgen Nohrin

Eva-Britt & Martijn

Fårklippare Chris Würst

Jonas Holm Sundqvist & Elin Holm Sundqvist

Inna Kosenko & Per Anders Eriksson

Jonas & Malin Skattunge Haglund

Rebecca Berglund med familj

Jessica Rehn med familj

Anna Hasselrot med familj

Conny Höglund med familj

Olle Bengtson

SIST MEN ABSOLUT INTE MINST, TACK TILL:

Lokala spelmän från Skattungbyn med omnejd

Engagerade 4Hare – top 4 🙂

Mela 8år, Holger 8år, PC 10 år, Hannah 15 år

Hjälpledare

Zaki 15år, Zander 15år, Hannah 13 år, Tom 15 år

Deltagare – Dokumentär Experiment Nedsläckt hus – Lev en helg utan el” (Orsaskolan årskurs 7-9)

Daiana, Agnes, Elias, David, Micke, Zigge, Jesper Thalin

Allt gott tills vi hörs, ses igen 🙂 Framtiden står skrivet i stjärnorna!

4Hkramar från Pia & Lasse (eldsjälar på Ängsklockans 4Hklubb)

28 augusti 2022 – TACK TILL ALLA BESÖKARE OCH SPONSORER

STORT TACK TILL ALLA SOM BESÖKT OSS I SOMMAR, gett oss feedback och sponstrat oss på olika sätt!

Vi hade en fantastiskt lyckad sista matlagningskurs! Totalt hann vi med 20st matlagningskurser och ca 300st besökare sedan vi öppnade upp 16 juli 2022.

Titta gärna på vår FBsida och inspireras av bilder och feedback från besökare som så fint delat sina upplevelser och tacksamhet till vår verksamhet ! Det värmer att få höra – nu lugnar vi ned tempot en del och kommer som det ser ut att ha öppet enbart lördagar 12-16 för fri aktivitet på gården samt ev. drop-in dagskurser i bl.a syrning av grönsaker och groddning (8åriga Holger på bilden nedan har redan förstått ”hemligheten” med att äta groddar 🙂 . Lite exrta kul att ungdomar kom på besök under sommaren på 4hjulingar – coolt!

TIPS: tipsa gärna vidare att gilla 4H i Dalarna för senaste nytt!

p.s. tillsvidare har vi fått förlängt av Orsa kommun att vara på Ivarsnäs fram till sep/okt, vilket vi är väldigt tacksamma för 🙏. Vi håller tummarna för att vi får vara kvar ”permanent” och utveckla vår uppskattade verksamhet för barn, ungdomar och vuxna!
VILL DU SPONSTRA VÅR VERKSAMHET?

Skänk gärna en slant till oss, Ängsklockans Swish-nummer: 1234554861
Pengarna går oavkortat till vår verksamhet för att skapa en meningsfull fritid för våra barn och ungdomar! TACK!

9-11 augusti 2022 – DROP-IN NEDSLÄCKT sommarkollo

Barn och ungdomar – Varmt välkomna till Ivarsnäs vid Skattungbyn på DROP-IN NEDSLÄCKT SOMMARKOLLO innan skolstarten 9-11 augusti!

Kom och ha kul utan el; träffa 4H-djuren (fåren, hönsen, getterna, vacklarna och vår Kaninmaskot Blåbär), häng i hängmatta, fiska, bada, laga mat över öppen eld, lär dig grodda och odla, spela spel, häng/sov i militärtält eller stuga, spela kubb, innebandy, boxas, gunga, måla, dansa, sjung, poppa popcorn, grilla mashmallows, plocka hallon & blåbär, göra det som faller dig in. Nästan allt är möjligt!

Vi välkomnar alla som vill ha hänga med oss 9-11 aug. DROP-IN: Stanna några timmar, en eller fler dagar. Möjlighet till övernattning finns för 10-25åringar.
Yngre barn kan delta under dagtid (kl.10-16) så länge de har en vårdnadshavare med.

Mat: 2st middagar, 2st frukost, 2st lunch ingår för barn och ungdom. Vuxna kan få mat till säljkostnadspris.

Kostnadsfritt! Vi önskar dock att man är försäkrad; hemförsäkring alt bli medlem i vår 4Hklubb: 220kr/barn/ungdom, 320kr/vuxen (kostnaden täcker medlemsavgift för Ängsklockans 4Hklubb och försäkring).
Bli medlem via länk: https://www.antribe.com/…/angsklockans-4h-klubb/bli-medlem

Tack vare bidrag från Stiftelsen Solgläntan kan vi bjuda på maten utan kostnad, så länge som barnen/ungdomarna själva lagar den 🙂. Utbildning i att bygga, hur man groddar frön och bönor samt odlar kommer att läras ut till de som vill. Detta erbjuds tack vare Stipendium från Skandias stiftelse Ideér för livet. Orsa kommun lånar ut gården.

STORT TACK till alla våra sponsorer som möjliggör att vi kan erbjuda kollot så förmånligt!

Packlista – dagsbesök:

  • Ett glatt humör
  • Kläder för alla väder
  • Badkläder
  • Vattenflaska
  • …plus extra för övernattare…
  • Mössa och varma kläder om man vill testa att sova över i militärtältet
  • Sovsäck och kudde alt täcke, lakan och kudde
  • Pannlampa eller ficklampa

Ingen anmälan behövs för dagsbesök. Om man vill övernatta anmäler man sig gärna till Pia Webb (Ordförande i Ängsklockans 4Hklubb) på mobil: 0720 413 684. Om du ej får tag på henne, smsa så ringer hon upp. Du kan även anmäla dig genom att skicka ett meddelande via messanger.

VARMT VÄLKOMNA TILL OSS!
4Hkram
Pia & Lasse
Ängsklockans 4H

Lör 16 Juli 2022 – NEDSLÄCKT har ÖPPETHUS

Lördag 16 juli kl.10-14 har vi öppet hus för barn och ungdomar på IVARSNÄS (vid sjön Skattungen)

Ta chansen att få prova på att laga din egen lunch utan el, häng i militärtältet, fiska, bada, lev och tyck till om sommarens kolloverksamhet!

Påföljande tisdag 19 juli 10-14 kör vi igång med matlagningskurser för barn och ungdom.

Målet är att hålla matlagningskurser med olika teman – under NEDSLÄCKT har ÖPPET HUS kommer vi samla in önskemål från barn och ungdomar kring vad de vill göra medan de är på Ivarsnäs ”TEMA” + Matlagning, tex: Bad med matlagning, Fiske med matlagning, Hinderbaneträning med matlagning, Dans med matlagning, Måla med matlagning, Vila i hängmatta med matlagning, käpphästhoppning med matlagning…JA idéerna kan vara många…tipsa oss 🙂

(projekt: Nedsläckt hus: Lev utan el)

Eventet är kostnadsfritt.
Varmt välkommen!
Pia &Lasse, Ängsklockans 4H, kontakta oss här, vid frågor!

Tis 12 Juli 2022 – Kallelse gamla 4Hare (50-60-talet)

Alla gamla 4Hare – välkommen till uppstartsträff!

”Jag vill introducera flottfärd som vi hade på Oreälven på Orsa finnmark under 50 och 60-talet. Viktigt att ni rutinerade rävar kommer! Alltid har ni något att bidra med.” Rolf Ström

TISDAG 12 JULI KL.17 – IVARSNÄS, SKATTUNGBYN

Vi bjuder på tea/kaffe. Medtag egen picknik. Tips: samåk gärna.

Arrangeras av Ängsklockans 4Hklubb. På Ivarsnäs kommer matlagningskurser utan el, flottbygge, friluftsaktiviteter m.m erbjudas kostnadsfritt för ungdomar under sommaren. Följ oss gärna via Facebooksidan 4H i Dalarna för senaste uppdatering.

23 juni 2022 Mottagande av stipendium från Skandias stiftelse: Idéer för livet

Med projektet Nedsläckt: Lev utan el vill Ängsklockans 4H gård ge ungdomar möjlighet att på ett äventyrligt och roligt sätt stärka sina kunskaper för att kunna ta kriser med ro. Målet är att individen skall uppleva en inre trygghet och därmed kunna agera lugnt vid en oförutsedd händelse som tex ett längre strömavbrott.

Med projektet vill Ängsklockans 4H ge unga möjlighet att stärka sina kunskaper, teoretiskt och praktiskt, kring människans 5 grundbehov; mat, vatten, värme, sömn och trygghet. Genom att stärka ungdomarnas självledarskap kommer de vara bättre rustade att ta oförutsedda händelser med ro.

Med stödet de nu får från Idéer för livet kan de utveckla så att fler unga kan lära sig mer inom ämnet Leva utan el genom studiecirklar och kurser samt att skapa en dokumentär.

Läs mer via Skandias hemsida och Siljan News artikel här!

17-19 juni 2022 – Experiment Nedsläckt hus – Lev en helg utan (7 ungdomar, Orsaskolan)

Fantastiskt modiga och fina ungdomar som deltog i helgens utmaning. Läs mer om dem och vårt 4Hprojekt i Siljan News artikel ”Vi vill erbjuda en meningsfull fritid”

Juni 2022 – Utvärderingen från 4Hprojektet Nedsläckt: Lev utan el för Orsaskolan

Vi fick fantastisk feedback – totalt 32 sidor. Här delar vi med oss av en kort sammanfattning! Ladda ner PDF nedan.

Maj 2022 – Vecka 18 kommer alla 215 elever på Orsaskolan att utbildas i krisberedskap.

Nedan infoblad kommer bl a. att delas ut.

November 2021 – Nystartade 4H i Dalarna (Ängsklockans 4Hklubb) tilldelas visionspeng

Pia Webb är nyinflyttad i kommunen och har haft fullt fokus på att göra skillnad sedan hon kom hit i juni 2021. Hon är ordförande i nystartade 4H i Dalarna (Ängsklockans 4Hklubb) som fått stöd från Orsa kommun, visionspeng, att driva projektet Nedsläckt hus – lära ungdomar att leva utan el. Hon har själv personligen lång erfarenhet av att leda detta i Friluftsfrämjandets regi sedan tidigare. Du kan läsa mer på denna sida om hennes bakgrund och erbjudanden.

Planen med projektet är att utbilda ungdomar i Orsa kommun att lära sig självledarskap på olika sätt genom att laga mat utan el, få överlevnadskunskaper och tips för att känna sig trygga i en krissituation som tex ett strömavbrott. 4Hs motto är att lära genom att göra, vilket vi verkligen tror är rätt väg till att skapa en inre trygghet hos varje individ.


SÖKES: Donationer och fastighet/gård att bedriva 4Hs verksamhet här i Dalarna.

Ängsklockans Swish-nummer: 1234554861

Bli medlem i Ängsklockans 4Hklubb, 220kr för barn och ungdomar, över 25år 320kr.

Pia träffar gärna företag/organisationer och privatpersoner som vill vara med och bidrag på ett eller annat sätt.

Tveka ej att höra av er till Pia Webb