Krisberedskap

Herman Geijer, Zombieöverlevnadsexpert

Författare Herman Geijer deltog vid lanseringen av Nedsläckt hus 20-22 september 2019. Här nedan delar han med sig av sina tips kring krisberedskap.

Det som definierar en kris eller katastrof är att den kommer plötsligt och att vi inte har förberett oss så vi kan hantera den på ett bra sätt. Men det finns vissa kunskaper och förmågor som gör oss bättre förberedda.

  • Mentala förberedelser: Tänk igenom vad som faktiskt skulle kunna hända. Gör en risk- och sårbarhetsanalys för ditt hushåll. Genom att ha tänkt i förväg minskar stressen när något väl händer.
  • Fysiska förberedelser: Följ myndigheternas råd om att kunna klara dig en vecka utan stöd utifrån. Vi som är friska och vuxna ska kunna ta hand om oss själva så de som verkligen behöver hjälp kan få det de behöver.
  • Improvisation: Att kunna göra det bästa av situationen kräver att du är van att improvisera. Testa att bryta mönster och försätt dig i situationer du inte planerat i förväg. Våga vara på hal is. Det ger dig bättre möjligheter att känna tilltro till din egen förmåga att lösa problem.
  • Öva på situationer som kan hända. Vi har brandövningar på skolor och arbetsplatser för att de är förbaskat effektiva. Men det går även att göra på strömavbrott eller andra händelser. Testa vad som händer; med matlagning etc en kväll.
  • Lär dig andas för att lugna ned dig. Rädsla och oro är normala reaktioner på när något oväntat inträffar. Att kunna få ned pulsen och göra rationella bedömningar av situationen är mycket viktigt. Ett sätt är att använda den så kallade STOP regeln: Stanna upp – Tänk efter – Organisera vad som finns omkring dig – Planera framåt.   
  • Lär känna dina grannar: Räddningstjänsten är aldrig först på plats när något händer. Det är de som bor i området som är de första som hjälper till. Genom att organisera dig tillsammans med andra och prata med dina grannar har ni alla bättre möjligheter att hantera kriser. Det finns en manual för att starta igång lokala preppa tillsammans-grupper på www.abf.se/prepping

Vision: Inspirera 10% av Sveriges befolkning att vilja vara förberedda inför det oväntade.

Genom stärkt gemenskap och beredskap uppnår vi visionen!

Köp krislådan idag, klicka här!

Allt är möjligt, om viljan finns! / Pia Webb