Deltagarnas recept

20-22 september 2019 fick 20 medlemmar (16-73 år) i Friluftsfrämjandet från olika delar av Sverige möjligheten att vara med i lanseringen av Äventyret Experiment: Nedsläckt hus – Lev en helg utan el.

Recept utan el

Nedsläckt hus – Lev en helg utan el

Välkomstmiddag fredag 20/9-2019

Middag – vegetarisk risotto

2 liter risottoris

8 lök

8 vitlök

8 morötter

½ vitkålshuvud

1 flaska Vegetarisk fond

1 buljongtärning svamp

Stek risottoriset med olja på mellanvärme tills riset blir genomskinligt. Stek hackad vitlök, lök, morötter och vitkål, häll i grytan med riset. Tillsätt fond precis så att det täcker riset. Häll på mer fond när vattnet nästan kokat bort.

Det tar uppemot 1 timme att tills risotton är färdig, så har god tid på dig. Låt den helst stå i 10 innan du serverar.  Servera med endan tillbehör

Tillbehör

2 paket cashewnötter

1 paket solrosfrön

½ sesamfrön

Bryn i stekpannan på mellanvärme.

Lördag 21/9

Frukost – Havregrynsgröt

2 liter havregryn

4 liter vatten

2 tsk salt

Koka upp samtliga ingredienser tills gröten är fast

Servera med russin, kanel, lingonsylt, blåbär, kokosolja och havredryck.

Lunch – Falafelbiffar

Kiknande goda falafelbifffar med coldslawsallad och pestosås

1 paket torkade kikärtor (lägg i blöt kvällen innan)

1 burk jordnötssmör

1 paket kikärtsmjöl

¼ dels påse sesamfrön

¼ påse solrosfrön

2-3 dl olja

Späd med havremjölk efter behov

Krydda med salt spiskummin, gurkmeja, cayennepeppar svartpeppar paprikapulver citronpeppar

Stöta ihop allt till en gegga och dela upp i biffar ca 2 cm breda biffar och stek i olja.

Tillbehör

Pestosås

burk pesto

Olja

Salt och peppar efter smak

Coleslaw

½ vitkålshuvud

2 gula lökar

Svartpeppar

Olja

Sesam- och solrosfrön

Skiva vitkålen och löken tunt blanda med övriga ingredienser.

Vitkål och lingonsylt

Lingonsylt

Vitkål

Blanda ihop efter smak

Middag – Chili sin carne

Förrätten  bestod av trattkantareller, fjällig taggsvamp + en till svamp som bryntes och sen blandades med resterna av fredagens risotto

8 gula lökar

6 stora morötter

2 stora nävar blandad svamp

3 burkar hela tomater utan skal

2 förpackningar vita bönor

1 näve blandade frön

1 paket pastaskruvar (av majs-/rismjöl)

Salt och peppar

Paprika, timjan, basilika, kanel

Hacka lökarna. Skala och skiva morötterna till slantar. Bryn slantarna respektive löken väl så att de får rejält med färg. Blanda ner i en stor kastrull tillsammans med tomater, vita bönor, frön och ett par liter vatten. Salta, peppra och grundkrydda rejält med paprika, timjan samt en del basilika och lite kanel. Låt småkoka under omrörning ca 45 minuter tills bönorna har blivit mjuka. Späd med vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Bryn svampen separat och koka pastan separat. Blanda i den brynta svampen och smaka av med ytterligare kryddning efter kocklagets tycke & smak (men dubbeldippa inte skedar som varit i munnen). Blanda i den kokta pastan på slutet för att den inte ska mosas av för mycket omrörning. Servera!

Kvällsmys

1 pkt ekopopcorn

Kokosolja

Salt

Marshmallows över eld (egen tälja pinnar)

Mörk choklad + en kaka

Söndag 22/9

Frukost- Risgrynsgröt

1 paket Risgrynsgröt, kokosgrädde, havremjölk koka under 45min.

Tillbehör: Kanel, kokosolja, blåbär

Kokkaffe och te

Varm blåbärssoppa

Lunch – Linsrisgryta

* Röda linser (sköljda och skummade)

* 3 frp krossade tomater

* 2 kåsor späda nässelblad (koka i minst 15 min)

* 3-4 gula lökar (frästa i olja)

* 3-4 vitlöksklyftor

* Två matskedar örtsalt

* 1-2 dl olja

* Timjan

* Paprikapulver

* Basilika

* Salt

* 4 pkt risnudlar (krossade i pkt och tillsatta sist i koket)

* Späd med vatten efter behov

Servera med tillbehör (det som finns)

Efterrätt – ”riktigt god”

1 paket jasminris (vatten (gärna renat sjövatten) enligt instruktion på paketet)

Ca 30 nypon

Ca 5 äpplen

Havregrädde/havremjölk

Kanel

socker

Nypon snoppas, halveras och innehåll gröper man ur enklast med en tesked. Använd endast fruktkött med skal. Äpplen delas i mindre bitar låt skalet vara kvar, avlägsna kärnhuset. Koka riset enligt instruktion men häll även i havregrädde, nypon och äpplen som kokar med under hela tiden. Sockra upp enligt önskemål.

Servera med blåbär, socker och kanel och en skvätt havregrädde/havremjölk.

Vision: Inspirera 10% av Sveriges befolkning att vilja vara förberedda inför det oväntade.

Genom stärkt gemenskap och beredskap uppnår vi visionen!

Köp krislådan idag, klicka här!

Allt är möjligt, om viljan finns! / Pia Webb