Kanske har du tittat på programmet ”Nedsläckt land” på SVT och börjat fundera över hur sårbart vårt samhälle är och hur mycket ansvar vi faktisk har som individ. Hur lite hjälp vi faktiskt kan räkna med från myndigheterna vid ett längre strömavbrott eller brist på vatten.
20-22 september 2019 fick 20 medlemmar (16-73 år) i Friluftsfrämjandet från olika delar av Sverige möjligheten att vara med i lanseringen av Äventyret Experiment: Nedsläckt hus – Lev en helg utan el.
Experimentet genomfördes vid Påta scoutstuga på Domarudden. Idé- och initiativtagare Pia Webb från Åkersberga ledde äventyret och har nu som mål att utbilda fler ledare inom Friluftsfrämjandet nationellt. Hennes vision är att inspirera 10% av Sveriges befolkning att vara förberedda för oväntade händelser genom att få kunskap, teoretiskt och praktiskt, kring hur man hanterar en krissituation som ett längre strömavbrott.
Deltagarna fick under helgen testa att leva utan el och rinnande vatten. De stärkte sina kunskaper för att vara bättre rustad när det oväntade händer.
”Nu är det dags att fylla krislådan. Har tänkt på det i flera år men inte gjort något!”
Deltagarna fick värdefull kunskap som gett dem en inre trygghet när det oväntade händer. Alla utrustades med grunderna, praktiskt och teoretiskt för att klara av ett längre strömavbrott.
”Riktigt roligt att bli ”tvingad” till att lösa vardagliga göromål utan moderna sätt”
Eftersom det var ett experiment gjordes det ”lite” svårt, men ej riskfyllt. Deltagarna i experimentet blev som ett stort team. Hur de samarbetade var avgörande för hur helgen gick.
”Jag har lärt mig att tillsammans i en grupp löser vi de flesta problem, att det i en grupp finns många kunskaper och erfarenheter som kommer till nytta, att det behövs en ledare för att i alla lägen knyta ihop frågor och problem som uppstår, att göra upp eld med eldstål och att det inte är så svårt att rena vatten.”
Tillsammans fick de planera hur de på bästa sätt skulle ”överleva” helgen, utifrån de förutsättningar de fick. Frågeställningar som: hur skall vi dela upp maten så att den räcker hela helgen, hur värmer vi upp huset, var gör vi våra behov etc?
Det blev många inspirerande reflektioner efter lanseringen.
”Jag kan tänka mig att när jag summerar det här året, så kommer den här helgen att vara en av årets höjdpunkter. Jag var lite nervös innan, som jag alltid är när jag inte riktigt vet vad som väntar. Men lite nervöst ska det vara ibland.”
Herman Geijer, författare och Zombieöverlevnadsexpert var med vid lanseringen. Hans rekommendation till allmänheten är att öva på situationer som kan hända.
”Vi har brandövningar på skolor och arbetsplatser för att de är förbaskat effektiva. Men det går även att göra på strömavbrott eller andra händelser. Testa vad som händer; med matlagning etc en kväll”, säger Herman.
Pia Webb avslutade lanseringen med att påminna alla ”kom ihåg att planera och förbered när det är lugnt. När krisen är här är det för sent!”
Läs vad deltagarna tyckte här!
Läs tidningen Lands artikel ”Friluftsfrämjandets Nedsläckt hus” här!
Ta del av aktuella Nedsläckt hus – äventyr via Friluftsfrämjandets hemsida.
Vision: Inspirera 10% av Sveriges befolkning att vilja vara förberedda inför det oväntade.
Genom stärkt gemenskap och beredskap uppnår vi visionen!
Köp krislådan idag, klicka här!
Allt är möjligt, om viljan finns! / Pia Webb