Efter genomfört Nedsläckt hus får alla deltagarna reflektera över lärdomar och kunskaper från helgens upplevelser. Här nedan är ett axplock från deltagarna av Nedsläckt hus 20-22 september 2019
Sammanställning av värdefulla kunskaper och lärdomar
- Social samverkan genom att lösa uppgifter tillsammans. Lära sig av det som gick bra och det som gick mindre bra.
- Matlagning över öppen eld, det svåra är att reglera värmen. Man bör ha någon sort trefot eller liknande som man lätt kan justera temperaturen.
- Liggunderlaget bör man lägga ut på ett plant underlag och framförallt göra detta innan det blir mörkt så att man ser. Sömnen är viktig för att man ska kunna återhämta sig och få energi.
- Eld med tändstål.. (enligt anteckningar)
- Vad behöver man för kläder och utrustning för att klara sig? Tänka på vad behöver jag, vad ska jag göra, man bör tänka innan. Vad behöver jag när jag äter, när jag ska sova etc. Klocka. Tidsorienteringen. Pannlampa är bra.
- Ha en eld över natten, tag två stora kubbar som man lägger parallellt, i mitten tänder man en eld och på sidorna skyddar man så att det inte brinner för snabbt (lite lä).
- Tänk på grannarna och att det hörs mycket över bygden, de kanske inte vet att det är en övning.
- Att bygga en toalett. Hitta ett avskilt ställe och gräv en grop som är ungefär 50-80 cm (vad som gick att gräva på platsen). Hitta något att stödja en sittpinne, antingen att man ställer något som man kan lägga den på eller att man knyter upp den på något sätt. Samla lite löv som kan användas som ”spolning”. Man kan ta en gren från en en, och som man kan ha att lukta på när man sitter där. Bra tips att ha toapapper i en påse på en gren och som kan användas som en upptagetsignal (är påsen borta är det upptaget).
- Man kan fylla upp sovsäcken med tjocka tröjor längst ned, men man ska tänka på att ha mycket luft i sovsäcken, man kan lägga regnkläder på sovsäcken för att ”kapsla in” värmen. Man bör inte sova med tjocka kläder eftersom det då kan bli kallare.
- När man sitter i bastun, flata händerna över ansiktet för att lättare andas i bastun.
- Det är bra att tydligt märka upp vad som är vad, exempelvis vad är färskvatten och hur vet man det om det om man inte hörde det från någon från vet. Information i gruppen kanske inte går fram till alla eller inte koms ihåg av alla.
- Uppsamlingsplatsen måste provas, så att alla vet var den är (det räcker inte med att prata om den).
- Man tror att man är förberedd, kan man elda så räkna med att det går åt mycket ved. Mer än man tror. Man bör veta att man har lite hemma, lite ljus och lite buffert hemma. Sunt preppande. Att du har förutsättningar för att sova varmt. Mössa är bra.
- Ta det lugnt. Tänk över situationen och inventera vad du har, ta kontakt med grannar. Hur har ni det? Tänk över, vad är jag med om. Vad är viktigast? Hur får jag kontakt med familjen?
- Vinskyddet kan få ett bättre tak genom att man lägger en kotte på insidan
Vision: Inspirera 10% av Sveriges befolkning att vilja vara förberedda inför det oväntade.
Genom stärkt gemenskap och beredskap uppnår vi visionen!
Köp krislådan idag, klicka här!
Allt är möjligt, om viljan finns! / Pia Webb